Followers

Thursday, 5 May 2011

Tolong Menolong


Lepas habis exam ni, memang lega. otak tak serabut nak bahagi masa untuk study, cari balik nota-nota yang hilang. memang rasa macam lepas satu azab dunia. hehehe.

Ok, back to the topic. sebenarnya aku nak share tips belajar dengan korang yang masih bergelar pelajar atau mahasiswa/i.  korang pernah terfikir tak kenapa kebanyakan bangsa cina ni berjaya? ni semua sebab dorang bekerjasama dan tak kedekut. dorang suka buat study group, lepas tu kalau dorang ade dapat nota tambahan atau nota yang berguna, dorang akan sebar-sebarkan kat kawan-kawan lain.

Aku bukan nak mengata bangsa sendiri tapi apa yang aku nampak, ramai bangsa melayu ni kedekut. kedekut duit, harta, ilmu dan lain-lain lagi. bangsa melayu ni jenis yang suka simpan sendiri, dengki tengok orang lain berjaya dan terlalu suka bersaing dengan bangsa sendiri. aku bukan cakap bersaing tu tak bagus, tapi kalau sampai menjatuhkan bangsa sendiri, ape kes?

Tapi aku bukanlah perfect sangat nak ikut semua cara bangsa cina ni belajar. aku ni jenis suka belajar sorang-sorang dan ikut mood tapi aku tak kedekut bab nak berkongsi ilmu ni. kalau ade sape nak mintak tunjuk ajar aku, insyaAllah aku akan tolong setakat yang aku mampu. tapi sejak akhir-akhir ni pelajaran aku merosot sikit. biasa la, aku ni kan degil. orang kata jangan bercinta sambil belajar, tapi aku gatal nak jugak bercinta. last-last merosot. padan muka kau fad!

Moral of the story, jom la kita bersatu padu untuk berjaya dalam pelajaran dan memajukan bangsa melayu. contoh yang baik mesti diikuti dan dijadikan pengajaran. 

Pada yang menghadapi final exam, good luck!

Renung-renugkan dan selamat beramal.




RAJIN-RAJIN LA LIKE AND TINGGALKAN KOMEN YE ;)

18 comments:

najwa's said...

gudluck! :)

HonEyBuNNy said...

ha betul tu...


bangsa kita memang macam tu la..kawan ila contoh, dia tahu final nak masuk apa...tapi boleh dia xbgtau kami...dia study senyap2 n sengsorang..geram gila kami..heheh

nelly said...

gUd luck !!

tak reti belajar sorang2 ~

GamUHU said...

gud luck! try da best!

NisaAdnan said...

org pon tak suka blaja ramai2.
prefer to blaja sorang2 je.
sbb nnt mmg tak blaja la.
asyk bergosip je. hehe

Alwani Raihan said...

GO GO MELAYU BOLEH!

da lama tak belajar rasa rinduu nak study group :')

ayat boleh campak lombong haha

YANA YONET said...

sokong point di atas! =D

storyfromme said...

najwa : tq :)

honey : biasa la tu.tapi nasib baik kawan satu kos fad sume baik2 share tips.

nelly : tq.kalau macam tu blaja ramai2.

gamuhu : tq :)

nisa : same la kita.

alwani : ha3.bestnye da tak payah blaja.

yana : tq :)

kucing said...

gud luck~!!
jom g dating lu~!!

fafa punya said...

stdy group best kalau ada sorang yang kepoh kat situ.

stdy group down kalau org asyik cakap nak menang.

stdy group berkesan kalau semua tak cakap banyak.

stdy group hampeh kalau sorang ni mula bergosip.

muahaha.

org cina pikir cara nak naik.
melayu pikir cara tak fail.
india pikir cara nak bg org respect.

:)

sory kalau tersalah.
saya main cakap tak guna otak.
ha ni lah salah sorang bangsa kita.
T_T

waaaaaaaaaaaa

sue. said...

HI SYGGGG....da abes exam ke?,,,ade tanye sue kn cmne nk buat gmba grk2 tu..senang je na..

u upload pic kt link ni http://gickr.com/upload_files

then u download lah to pc...bole publish kt blog...senang kan????..nnt if ada apa2..bilang sue na..

<3,
susuepekatmanis.

manggosteen said...

aku da abes pekse dah..mmg lega ..ilang sume beban dlm otak ni..

storyfromme said...

fafa : betul la tu.yang penting kita jangan la jatuhkan bangsa sendiri.

sue : da habes da.ok2.tq ye.nnt fad try buat.pape fad roger kat sue.tq ye :)

manggosteen : tau xpe.rase macam botak je kepala ni.ringan kepala.

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

rasa bebanan di bahu hilang. sangat lega. :D

roy harap roy tak fail supaya tak perlu berahsia study curi-curi..

oakleyses said...

oakley sunglasses wholesale, cheap oakley sunglasses, nike free, polo ralph lauren outlet online, louboutin pas cher, nike roshe, uggs on sale, kate spade outlet, louis vuitton, air max, oakley sunglasses, nike outlet, tory burch outlet, ugg boots, polo outlet, nike air max, louis vuitton outlet, burberry pas cher, christian louboutin shoes, longchamp outlet, tiffany and co, chanel handbags, nike air max, longchamp outlet, replica watches, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, polo ralph lauren, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, nike free run, christian louboutin outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, ugg boots, prada handbags, christian louboutin uk, gucci handbags, longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, replica watches, christian louboutin, jordan shoes, sac longchamp pas cher

oakleyses said...

north face uk, michael kors outlet online, mulberry uk, true religion jeans, uggs outlet, sac hermes, hollister uk, polo lacoste, abercrombie and fitch uk, nike air max uk, ray ban pas cher, true religion outlet, lululemon canada, michael kors outlet, uggs outlet, burberry handbags, coach purses, nike tn, nike air force, nike blazer pas cher, vans pas cher, hollister pas cher, michael kors outlet online, coach outlet store online, ralph lauren uk, burberry outlet, nike air max, north face, replica handbags, hogan outlet, sac vanessa bruno, true religion outlet, ray ban uk, converse pas cher, michael kors outlet, nike free uk, guess pas cher, michael kors, timberland pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, kate spade, michael kors outlet online, michael kors, true religion outlet, michael kors outlet online, new balance, nike air max uk

oakleyses said...

celine handbags, north face outlet, jimmy choo outlet, hollister, iphone cases, mont blanc pens, lancel, ghd hair, p90x workout, valentino shoes, abercrombie and fitch, chi flat iron, hermes belt, hollister, reebok outlet, soccer shoes, nike roshe run, timberland boots, hollister clothing, converse outlet, lululemon, nike air max, louboutin, baseball bats, ray ban, north face outlet, ralph lauren, wedding dresses, longchamp uk, mcm handbags, gucci, nfl jerseys, nike huaraches, soccer jerseys, instyler, oakley, mac cosmetics, babyliss, vans outlet, asics running shoes, insanity workout, nike trainers uk, nike air max, beats by dre, vans, giuseppe zanotti outlet, bottega veneta, ferragamo shoes, herve leger, new balance shoes

oakleyses said...

marc jacobs, ugg pas cher, ugg, louis vuitton, pandora charms, canada goose jackets, canada goose outlet, pandora jewelry, canada goose, swarovski, toms shoes, canada goose uk, moncler uk, thomas sabo, ugg uk, replica watches, louis vuitton, louis vuitton, swarovski crystal, moncler outlet, louis vuitton, hollister, canada goose outlet, supra shoes, canada goose, wedding dresses, moncler, juicy couture outlet, moncler, links of london, canada goose, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, juicy couture outlet, canada goose outlet, pandora jewelry, doudoune moncler, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, coach outlet, moncler outlet, moncler, moncler, pandora uk