Followers

Saturday, 7 May 2011

Berkira


Hari ni aku nak bercerita tentang berkira. ni bukan kes kira-kira pakai kalkulator semua tu tapi ini pasal sifat manusia.

Terdapat tiga jenis sifat manusia dalam kategori berkira ini. antaranya :


Terlalu Berkira 

Manusia yang terlalu berkira ni memang susah. kalau kita hutang die RM 0.01 pun dia akan ingat sampai la kita bayar balik hutang tu tak kira la dengan siapa dia berhutang. kadang-kadang dengan keluarga pun dorang berkira. tapi nak buat macam mana kan? tu duit hasil titik peluh dia, dia ada hak untuk minta balik kalau kita berhutang dengan dia. 

Sederhana

Manusia yang sederhana pula hanya akan meminta penghutang bayar balik hutang sekiranya jumlah hutang tu banyak. kalau setakat hutang RM 0.01 ni dorang tak minta. selalunya mereka hanya akan minta penghutang bayar hutang bila dorang pokai. kalau tengah poket tebal, dorang takkan minta.


Tak Berkira

Manusia ni memang jenis hati mulia, suci murni betul. selalunya jenis yang lurus bendul. tak kira berapa banyak hutang korang dengan dia, dia takkan minta balik. dia akan halalkan segala hutang korang. memang best kalau berkawan dengan orang macam ni TAPI bila orang dah baik dengan kita, kita jangan la pijak kepala dia pulak. hargailah dorang ni sebab orang yang macam ni memang susah nak jumpa.

Fad ni jenis yang sederhana. korang pulak macam mana? 




RAJIN-RAJIN LA LIKE AND TINGGALKAN KOMEN YE ;)

35 comments:

Syazwan said...

saya yang paling last!!.hhehe

budak kampung said...

pernah berurusniage dengan seorang lelaki tua...2 sen pon berkire nohhhhh

kalau malas,jangan singgah sini
kisah sebelom & selepas kahwen
dunia facebook vs realiti

nur said...

jenis yang berkira!
hehehe

manggosteen said...

tengok keadaan gak la..kalau org tu betul2 susah, tak yah berkira sgt la..kalau dia buat2 susah, kena berkira la,.

Cikbeyla Nabiella said...

beyla rase yg last tuh. haha.
beyla tak tawu nape, bile org mnx duit nk pnjm ke nk ape. beyla ta pnh ta bg kalau beyla ade duit. then bile dorang nk byr, beyla mati2 tanak sebab beyla tlong. bukan bg pnjm. errkk, kdg2 kwn2 mrh beyla buat cmtuh. huu~

azraftarmizi's blog said...

berkiralah ko niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :P

Far8 budak baik said...

kau rasa..aku ni jenis
yg mane satu haaa??
jwb cepat!!hahaha

Azroy Kassim said...

Baa~ CAK!!

Roy jenis tak berkira. Sampai lupa siapa yang ada hutang dgn roy. Haha. Tp at the end they all byr gak bila dpt tau roy tgh sesak. (gua dah susah baru lu dtg byr hutang yer!)

tp mmg tak best bila adik beradik pinjam.

Kasim™ said...

gua jenis apa pun xtau.
nk kira-kira ni lemah sket.
math pun gred D aja. haha

ishiko said...

sederhana la kut... kalo org utg lbh byk3x ira mintak jugk tu pn kalo nk pakai dwet ah... ^^

mizzbutterfly said...

baru nk tnaye ko group mane...hahhaaa aku arse aku same dgn ko kot.. :)

storyfromme said...

syazwan : tak berkira la tu.

BK : sakit hati gak kadang-kadang dengan orang berkira ni.

nur : he3.jangan la berkira sangat.

manggosteen : setuju!

cikbeyla : bagus la macam tu.

azraf senget : kau la yang berkira!

far8 : mane la aku tau.he3.

azroy : bagus2.

kasim : ha3.tu tak berkira dengan sebab.kalau pandai math kasim berkira tak?

ishiko : betul tu.sama la dengan fad.

wani : same la kite.

senyumSOYA said...

suka kira2~ hihihi

Mah@mahu said...

tak tahu kat bahagian mana..

Silent said...

aku yang tak berkira.sweet kan aku?

storyfromme said...

senyumsoya : he3.akauntan ke?

mah@mahu : camne tu?atas pagar eh?

silent : sweet la sgt.

storyfromme said...

senyumsoya : he3.akauntan ke?

mah@mahu : camne tu?atas pagar eh?

silent : sweet la sgt.

Alan said...

tengok keadaan..kalau xde duit sangat aku akan jadi yang pertama..kalau mood baik aku akan jadi yang ketiga.

AkuAnakMuda... said...

kwn pun mcm fad jgk kot,hehe...

storyfromme said...

alan : bagus la tu kalau ikut keadaan.

aku anak muda : same la kita.

mas saari said...

akak ni jenis berkira jugaklah orangnya tapi tengok pada keadaanlah..

jenis sederhanalah kot?

mOon jOhari said...

mestila jenis yang berkira...org kedekut ni sellunya kaya...tengOk mcm haji bakhil...hehehehe

Teenager Housemaid said...

sangat tak uska pada org yg berkira...
saya yg sederhana je..hehehehe...

Wafiy Suzly said...

wah lama tak dtg sini, aduss, sori la sebab line broadband gile skit,.

storyfromme said...

kak mas : ok la tu kalau sederhana.

moon : ye tak ye jugak.hehehe.

TH : sama la kita.

wafiy : takpe.rajin2 la datang.

jeBateja said...

den ada kawan yg no 3 tu...jenis bg pas tu biar jerk..org nak bayar...bayar...tak maw bayar...dia tak mintak.....pelik tul...

SiS NaD said...

SalaM FaD...

SiS Ni SaNGaT BeRKiRa... BuKan KeDeKuT, TaPi BJiMaT... HeHe!~ (^_____^)V

A'IM said...

jenis yang cool..hehe

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Fad, akak ada terbaca ni :

"Roh si mati hanya akan bebas selepas segala hutangnya dijelaskan oleh warisnya atau sesiapa yang sanggup mengambil alih untuk menjelaskan hutangnya itu seperti orang perseorangan mahupun baitulmal."

"Rasulullah turut memberi ingatan bahawa jika seseorang itu meninggal dunia, sedangkan dia masih berhutang, dosanya tidak akan diampunkan walaupun dia mati syahid dalam peperangan." - sumber dari : http://ajurina9.tblog.com/post/1969934422

Yg first (ttg roh) tu Akak biasa dengar, yg second ni Akak baru terbaca.. seram plak. Harap2, Akak takde la terhutang dgn sesiapa. :D

storyfromme said...

jebat : orang camtu selalunya murah rezeki.

sis nad : he3.xpe sis.tu duit sis.sis ade hak.

aim : mane ade kategori cool kat sini.hehehe.

MM : fad pon penah dengar.sebab tu kalau ade hutang fad mesti bayar melainkan orang tu cakap die halalkan.

cik teyn teyn said...

saya sederhana je...

hehe ..


join you here. keep in touch tau.

oakleyses said...

oakley sunglasses wholesale, cheap oakley sunglasses, nike free, polo ralph lauren outlet online, louboutin pas cher, nike roshe, uggs on sale, kate spade outlet, louis vuitton, air max, oakley sunglasses, nike outlet, tory burch outlet, ugg boots, polo outlet, nike air max, louis vuitton outlet, burberry pas cher, christian louboutin shoes, longchamp outlet, tiffany and co, chanel handbags, nike air max, longchamp outlet, replica watches, jordan pas cher, ray ban sunglasses, ray ban sunglasses, polo ralph lauren, oakley sunglasses, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, nike free run, christian louboutin outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, ugg boots, prada handbags, christian louboutin uk, gucci handbags, longchamp pas cher, michael kors pas cher, longchamp outlet, louis vuitton outlet, oakley sunglasses, replica watches, christian louboutin, jordan shoes, sac longchamp pas cher

oakleyses said...

north face uk, michael kors outlet online, mulberry uk, true religion jeans, uggs outlet, sac hermes, hollister uk, polo lacoste, abercrombie and fitch uk, nike air max uk, ray ban pas cher, true religion outlet, lululemon canada, michael kors outlet, uggs outlet, burberry handbags, coach purses, nike tn, nike air force, nike blazer pas cher, vans pas cher, hollister pas cher, michael kors outlet online, coach outlet store online, ralph lauren uk, burberry outlet, nike air max, north face, replica handbags, hogan outlet, sac vanessa bruno, true religion outlet, ray ban uk, converse pas cher, michael kors outlet, nike free uk, guess pas cher, michael kors, timberland pas cher, michael kors outlet, oakley pas cher, nike roshe run uk, kate spade, michael kors outlet online, michael kors, true religion outlet, michael kors outlet online, new balance, nike air max uk

oakleyses said...

celine handbags, north face outlet, jimmy choo outlet, hollister, iphone cases, mont blanc pens, lancel, ghd hair, p90x workout, valentino shoes, abercrombie and fitch, chi flat iron, hermes belt, hollister, reebok outlet, soccer shoes, nike roshe run, timberland boots, hollister clothing, converse outlet, lululemon, nike air max, louboutin, baseball bats, ray ban, north face outlet, ralph lauren, wedding dresses, longchamp uk, mcm handbags, gucci, nfl jerseys, nike huaraches, soccer jerseys, instyler, oakley, mac cosmetics, babyliss, vans outlet, asics running shoes, insanity workout, nike trainers uk, nike air max, beats by dre, vans, giuseppe zanotti outlet, bottega veneta, ferragamo shoes, herve leger, new balance shoes

oakleyses said...

marc jacobs, ugg pas cher, ugg, louis vuitton, pandora charms, canada goose jackets, canada goose outlet, pandora jewelry, canada goose, swarovski, toms shoes, canada goose uk, moncler uk, thomas sabo, ugg uk, replica watches, louis vuitton, louis vuitton, swarovski crystal, moncler outlet, louis vuitton, hollister, canada goose outlet, supra shoes, canada goose, wedding dresses, moncler, juicy couture outlet, moncler, links of london, canada goose, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, juicy couture outlet, canada goose outlet, pandora jewelry, doudoune moncler, louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, coach outlet, moncler outlet, moncler, moncler, pandora uk